Peritonsillaris abscessus (Mandula körüli tályog)

Magyar név:
Mandula körüli tályog

Orvosi név:
Peritonsillaris abscessus

BNO kód:
J36

A betegség lényege:
A mandula körüli tályog, heveny mandulagyulladást követően több napos panaszmentesség után alakul ki. A mandula állományát körülvevő kötőszövetre terjed rá a gyulladás, ahol tályog (gennyel telt üreg) képződik.

A betegség oka:
A betegséget heveny mandulagyulladás szövődményének tarthatjuk.

A betegség tünetei:
A beteg heveny mandulagyulladás után több napos panaszmentesség után hirtelen fellépő féloldali nyelési zavar, fülbe sugárzó fájdalom, fokozódó szájzár, gombócos galuskás beszéd, erős nyálfolyás, szájszag, magas láz, nyirokcsomók megjelenése jellemzi. Kialakulhat a fej kényszertartása, ritkán légzési zavar, fokozódó légszomj.

Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a beteg panaszai és vizsgálata alapján diagnosztizálhatja a betegséget, és szükség esetén kérhet röntgen-, vérvizsgálatot.

A betegség várható kezelése:
A betegség kezdetén (mikor még a tályog nem alakult ki) megpróbálkozhatnak nagy adagú antibiotikumok adásával. Tályog kialakulásakor, annak hosszú tűvel történő leszívása történik. Ezzel a módszerrel nem minden esetben gyógyítható meg tökéletesen, ekkor a tályogot helyi érzéstelenítésben megnyitják. Bizonyos esetekben, elvégzik a tályog és a mandula eltávolítását.

Javaslatok:
A betegeknek fontos tudni, hogy panaszmentesség után fellépő láz hidegrázás jelentkezésekor azonnal keressék fel orvosukat, mert ezek jelentkezése szövődmény kialakulását, vagy a betegség súlyosbodását jelenti, és beavatkozást igényel.

A betegség várható lefolyása:
Szövődményként nyaki gyulladás, garat melletti tályog kialakulása, a szem gyulladása, agyhártya gyulladás, agyi véna trombózisa, agytályog, nyaki ér trombózisa, fültőmirigy gyulladás, nyaki érsérülés alakulhat ki. A betegség időben történő felfedezése és ellátása esetén jól gyógyul, egyes szövődmények életveszélyesek lehetnek.

*

Mandulák körüli gyulladás és tályog
mandula tályog, peritonzilláris tályog

A kötőszöveti sejtek gyulladása (cellulitisz) társulhat a mandulák körüli szövetekben kialakult tályoghoz, de előfordulhat anélkül is. Általában streptococcus-fertőzés felelős a kialakulásáért, néha azonban más baktériumok is okozhatják. Gyermekeknél ritkán fejlődik ki tályog, fiatal felnőtt korban viszont igen gyakori.

A nyelés igen fájdalmas, a betegnek rossz a közérzete, lázas, és a fejét a beteg oldal felé dönti, így próbálva a fájdalmat csökkenteni. A rágóizmok görcse miatt nehézzé válhat a száj kinyitása. A tályog előemeli a mandulát, és a hátul elhelyezkedő lágyszájpad duzzadt, vörös. A nyelvcsap (a lágyszájpadról lelógó kis nyúlvány) duzzadt, és a tályoggal ellentétes oldalra tolódott.

Penicillin vénába adása szükséges. Ha nem alakult ki tályog, akkor a gyulladás 24-48 órán belül lohadni kezd. Ha egy tályog nem szakad fel magától, és nem ürül ki, akkor azt az orvosnak kell felnyitni és kitisztítani vagy a felgyülemlett gennyet egy tűn keresztül el kell távolítania. A penicillinkezelést szájon át szokták folytatni. Mivel a tályogok hajlamosak a kiújulásra, ezért a mandulákat a fertőzés gyógyulása után 6 héttel eltávolítják. Erre korábban is sor kerülhet, ha a fertőzés jól reagál az antibiotikumokra.

* * *

A patikákban is tudnak tanácsokat adni (gyakran jobbat, mint az orvosok).

De egyelőre kezeld magad:

Cataflam: erős fájdalomcsillapító, enyhe antibiotikum, vényköteles (a patikáriusok esetleg ajánlanak helyette valamit, vagy bizalmasan mégis odaadják).

Zsályatea mindenképp jó, öblögetni (kamilla nem, sőt a vesének is rossz)
Gyógynövényteák: csalántea gyomorra (össze is keverheted a zsályával)*

Selyemsál-burkolás folyamatosan a nyakra.

C-vitamin-t immunerősítésnek (a csalánban is van)

Glycosept ecsetelő — biztos, hogy kapható vény nélkül : az egész mandulát (vattás hurkapálcával) leecsetelni, jó mélyen. Ez biztos, hogy használ, ez a legjobb.

Lázad van? Ha nincs, akkor vírus okozza.

Sétálni lehet, ne feküdj folyamatosan.

Egyél sokat, joghurtot, zöldséget, gyümölcsöt, igyál.

* Nagyon jó és olcsó teák: Herbária Patikája teák (papírzacskóban!).

Nincsenek megjegyzések: